A szerszámok rendeltetés szerű használata. 2. rész: TORX® profilok

A TORX® profil a legegyszerűbben hat profilozott karral rendelkező csillagként jellemezhető. Ez a forma nem a véletlen műve, mivel lehetővé teszi a belső hatszögű profil, tehát az imbusz profil hátrányainak kiküszöbölését vagy minimalizálását. Kíváncsiak vagytok arra, hogy mik az ilyen profil előnyei?

A TORX® hullámprofil nem rendelkezik derékszöggel. Az alkalmazása lehetővé teszi a bemetsződés minimalizálását. Ezáltal elkerüljük a károsodást és meghosszabbítjuk mind a csavar fejének, mind a szerszámnak az élettartamát és megakadályozzuk, hogy nagyobb nyomaték esetén a szerszám profilja kiugorjon a csavar hornyából. A szerszám csavarfejbe történő megfelelő behelyezését követően nincs szükség a szerszám csavar irányába való nyomásra munka közben.

Ezen felül a csavar tengelyére szinte párhuzamos élekkel rendelkező mélyedés formája stabilizálja a szerszámot a foglalatban és ellehetetleníti az oldalra való kicsuszását.

A hullámos forma lehetővé teszi a foglalat és a szerszám közötti érintkezés kis toleranciájának megtartását. Ez egymáshoz jobban illeszkedő formákat eredményez, melynek hatására a síkeltolódás minimális, mindössze 15°-os. Az imbusz csavarokkal ellentétben nem beszélhetünk pontszerű érintkezésről. A görbületek teljes felülettel érintkeznek és sokkal jobban adják át a forgatónyomatékot. Ennek köszönhetően a munka során fellépő erők nem pontszerűen jelentkeznek, hanem egy nagyobb felületen.

Ennek a profilnak a használata és a kulcs csavarhoz való hozzáigazítása nagyon könnyű. Az imbuszkulcsokhoz hasonlóan gömbfejű szerszámokkal is találkozhatunk, melyek lehetővé teszik a csavar tengelyétől eltérő szögben való munkavégzést. Akár 25°-os eltérés is lehetséges; szem előtt kell azonban tartani, hogy az ilyen jellegű csatlakozáskor megfelelő illeszkedésre van szükség. Annak érdekében, hogy a csavar mechanikusan a szerszámon maradjon a Wiha bevezette a TORX® kulcsoknak egy különleges termékcsaládját, mely a szerszám profiljához lézeresen rögzített rugókkal van ellátva. A kulcs betolásakor eltűnnek a szerszám belsejében, ahol megfeszülnek és a csavart a szerszámon tartják.

A biztonsági szempontból különleges jelentőséggel bíró csavarok esetében bevezetésre került egy nyílással ellátott TORX® profil, azaz a TORX® Tamper Resistant.

Az ilyen profillal ellátott csavar foglalatának belsejében egy tengely található, mely ellehetetleníti a hagyományos TORX® kulcsok használatát.

Az utóbbi években a szerszámpiacon megjelent egy hatkarú csillag forma, mely a hagyományos TORX® profilnak egy módosított változata. A neve TORX PLUS® és a csillag csúcsainak lekerekítésében különbözik az eredetitől.

A lekerekítés azonban nem kerek, hanem lelapított. A nyomóerő széles hatása nem generál sugárirányú erőket. A klasszikus TORX® profilhoz képest a nagyobb keresztmetszetre való tekintettel még nagyobb nyomatékok átvitelére képes. Ennek a profilnak az esetében a mag átmérője nagyobb, az élek állásszöge pedig majdnem 0°-ra van csökkentve. Ily módon nagyobb forgatónyomaték vihető át, ami óvja a csavart és a csavarozó szerszámot, ezáltal növelve a tartósságát. Olyan csatlakozások esetében használják, ahol a csavart nagy erővel hajtják be vagy ki. Jó példa erre a cserélhető vágókorongok rögzítőcsavarjai. Jelenleg ez a profil számos más helyen is fellelhető, ahol az alapfeltevésnek megfelelően számos ki- és behajtásra lehet számítani, pl. elektronikus eszköz esetében. Ez a profil óvja a csavar fejét és a szerszámot is.

A csavar fejének szennyeződése esetén alaposan tisztítsa azt meg a szerszám behelyezése előtt. A részleges csatlakozás könnyedén az aljzat és a szerszám károsodásához vezethet. Kizárólag az élek és a munkafelületek teljes érintkezése esetén garantált 100%-osan a munka megfelelő végrehajtása. Ebből az okból kifolyólag pontosan igazítsa hozzá a kulcs méretét a csavar fejéhez. Ügyeljen a TORX® és TORX PLUS® profilok közötti különbségekre! Annak ellenére, hogy a TORX PLUS® csavar TORX® szerszámmal is behajtható, az a csavarhúzó és a csavar gyors elhasználódásra vezet a nagy rések miatt. Fordított irányú illeszkedésre már szerencsére nincs lehetőség. Sikeres barkácsolást!