A multifunkciós csavarozó szerszámok tényleg leválthatják a csavarhúzókat? VDE szerszámok.

Az elektrotechnikusok különösen igényes szerszámfelhasználói csoportot képeznek. A szerszámok tartósságára vonatkozó követelményeken túlmenően fontos szempontot képez a megfelelő szigetelés is. A munkabiztonsági szabályoknak, valamint a józan észnek megfelelően a feszültség alatt álló készülékeken, valamint a közvetlen közelükben végzett munkálatok során 1000 V AC védőszigetelésű szerszámok használandók. A szigetelőanyag felhelyezése egy komplett eszközre sokkal egyszerűbb, mint egy később összeszerelendő termék egyes alkatrészeire való felhelyezés.

A Wiha az ilyen megoldások tervezése és megvalósítása terén úttörő szerepet tölt be. Megjegyzendő, hogy a feszültség alatt való munkavégzéshez használt szerszámokra nagyon szigorú biztonsági követelmények vonatkoznak. A nemzetközi IEC 60900:2012 szabvány nagyon konkrétan és szigorúan határozza meg a VDE tanúsítvánnyal rendelkező szerszámokon elvégzendő teszteket. A végső fázisban minden olyan szerszámot, amely 1000 V-ig terjedő feszültség alatt való munkavégzésre szolgál, a gyártósort elhagyásakor 10 000 V terhelés alatt ellenőrzünk. Ez vonatkozik a több részből álló szerszámokra is. Ebben az esetben nemcsak a komplett szerszámnak kell megfelelnie a szabvány minden követelményének, hanem az összes alkotóelemnek is.

 

Nagyon jó példa erre a felhasználók által nagyra értékelt LiftUp VDE. Egy szigetelt fogantyúban 6 szigetelt bitfej található, így a gyakorlatban hat csavarhúzóval rendelkezünk. Mindegyik elem szigeteléssel és külön tanúsítvánnyal rendelkezik, ami biztonságos munkavégzést biztosít a felhasználó számára. A fogantyú kényelmes és munka közben biztos fogást tesz lehetővé. A bitfejet munkavégzés közben rögzítő befogó tetején egy forgó hüvely található. Gyors csavarozáskor a hüvely biztonságosan megfogható ujjal. A fogantyú alján található ütközősapka lehetővé teszi a szerszám kényelmes odanyomását nagy erejű behajtáskor. A slimBit bitfejek 8 különböző típusban és 29 különböző méretben kaphatók. Természetesen egyénileg is megvásárolhatók és határozottan olcsóbbak, mint egy azonos méretű csavarhúzó. A slimBit bitfejek szigetelésének módja lehetővé teszi a korlátlan hozzáférést mélyen beágyazott csavarokhoz, a végződés hornyolt, a szigetelt szár pedig nem szélesebb, mint a munkarész. A szigetelés vastagsága semmilyen módon nem korlátozza a munkavégzést, a biztonság azonban továbbra is garantált. Megjegyzendő továbbá, hogy a száron lévő szigetelés nem csak a felhasználót védi az áramütéstől, hanem az áramkört is a véletlen rövidzárlattól.

Különösen a terepen végzett munkák során, amikor nem tudunk magunkkal vinni bizonyos eszközöket, pl. létrát, a szerszámtartó öv pedig nem teszi lehetővé a szűk helyeken való áthaladást, a LiftUp VDE nagyon jó és biztonságos megoldást jelent. Néha előfordul, bár nem szabadna, hogy a villanyszerelő két csavarhúzót visz magával a nadrágzsebében. Könnyű elképzelni, hogy egy esés kimenete ebben az esetben mennyire kellemetlen lehet. Áthelyezéskor a LiftUp VDE mindegyik éles eleme biztonságosan el van rejtve a fogantyúban. Balesetkor a legrosszabb esetben zúzódásra kerül sor. Két csavarhúzó használata esetén továbbá nagyon korlátozott a rendelkezésre álló profilok és méretek száma. Senki nem fog lemászni a megfelelő csavarhúzóért, mindenki megpróbálja végrehajtani a munkát azzal, ami a rendelkezésére áll. Ha a csavarhúzó felülete nem illik a csavarhoz és csak „egy kicsit jó”, mind a csavarhúzó fejét, mind a csavarhúzót elnyírjuk. A LiftUp fogantyúban 6 bitfej található, de többet is magunkkal vihetünk és pontosan hozzáigazíthatjuk a csavar típusához és méretéhez. Időt és pénzt takarítunk meg - elnyírt csavarok cseréje, új szerszámok beszerzése és az adott munka további része során fellépő problémák. A LiftUp VDE fogantyú mindössze 25%-át foglalja el annak a helynek, amelyre 6 csavarhúzó esetén szükségünk lenne !!!

Egy másik szempont annak a súlynak a csökkentése, amelyet egy elektrotechnikusnak mindennap magával kell vinnie. A szerszámtáska pontosan olyan, mint az iskolatáska. Az elengedhetetlen eszközöket tartalmazza, plusz azokat, amik jól jöhetnek, így egyszerűen túl nehéz. Ezért még a látszólag kis mértékű súlycsökkentés is fontos a felhasználó izom- és csontrendszerének szempontjából. Napokon, heteken, hónapokon és éveken át cipeljük, ami nagyon jól megmutatkozik a hátfájásban és a foglalkozási megbetegedések hosszú listájában. Egy 6 csavarhúzóból álló készlet körülbelül 0,6 kg, a LiftUp VDE pedig mindössze 0,16 kg. A különbség szabad szemmel látható és nem igényel magyarázatot.

A LiftUp fogantyú megfelel az összes, elektrotechnikusok által támasztott elvárásnak - biztonságos a felhasználóra nézve, védi és óvja a szerelt rendszer elemeit, valamint pozitív hatással van a felhasználó egészségügyi állapotára. Röviden összefoglalhatjuk, hogy egy ilyen eszköz megvásárlása jó befektetés, mind a technikai lehetőségek, mind a munkakényelem szempontjából.

Szeretnénk még több információt átadni a Wiha kínálatában megtalálható multifunkciós szerszámokkal kapcsolatban. Ajánljuk figyelmébe a következő, novemberben megjelenő cikket.

 

Passende Downloads
A multifunkciós csavarozó szerszámok
A multifunkciós csavarozó szerszámok
Download (PDF)